Expertul care s-a ocupat de pregătirile pentru pandemie în UE face estimări despre cum va evolua girpa nouă şi ce lacune are sistemul de monitorizare.
Angus Nicoll este şeful departamentului Pregătire pentru Gripă din cadrul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile, care s-a ocupat de pregătirile dinainte de pandemie. Spe cialistul de origine britanică ne-a răspuns la câteva întrebări despre virusul A/H1N1.
Cum să ne protejăm de gripa nouă dacă nu suntem vaccinaţi?
Sunt reguli de bază pe care trebuie să le respectăm. Mai întâi, spălatul pe mâini, regulat. Dacă nu putem să ne spălam în anumite momente, recomand şerveţelele de unică folosinţă. În situaţia în care e vorba despre o gravidă care nu a fost vaccinată şi a luat virusul, prezentarea le medic pentru prescrierea medicamentelor adecvate este extrem de importantă.
Cum se monitorizează gripa în Europa. Sunt reale cifrele prezentate?
Raportările din diverse state se fac uneori cu întârziere. În plus, sistemele de monitorizare sunt diferite şi este greu să fie puse de acord, fiindcă este nevoie de schimbări care ţin de structură. Este posibil ca unii oameni să moară de gripă şi să nu se ştie.
Când se va atinge vârful epidemiei?
Este greu de spus. Ceea ce se ştie cu siguranţă este faptul că în 17 din cele 27 de ţări din UE gripa e în creştere, ceea ce nu am mai văzut până acum. În mod normal, unei pandemii îi ia 16 săptămâni ca să traverseze o ţară, însă si tuaţia într-o ţară mică precum Irlanda va fi diferită faţă de o ţară de dimensiuni mari. Uneori, poţi avea valuri diferite pe teritoriul unui ţări.
Ce va surprins la acest virus?
Nimeni nu se aştepta să fie atacaţi aşa de mulţi tineri de acest virus. În gripa de sezon, numai în UE mor 40.000 de oameni, mulţi în vârstă. Însă atunci când moare ci