(Sau cum se manifesta reflexul Pavlovian la romani)
Criza a disparut, grija zilei de maine nu mai exista, ratele la banca au fost suspendate, romanul cu mic cu mare si-a luat concediu si asista cu ochii cascati la spectacolul campaniei electorale. Sa fim, totusi, ingaduitori.
Pana la urma, un astfel de show nu mai pupam decat peste cinci ani. Am crezut ca circul care a existat in ultimii ani reprezinta o eterna campanie electorala. Impartirea fragila a voturilor intre cele trei partide politice, aliantele, coalitiile si eternele conflicte politice care le-au urmat ne-au facut sa credem (cat de mult am gresit ..., ne dam seama abia acum!) ca nu putem asista la un circ mai mare. Ei bine, e timpul sa ne recunoastem invinsi si de aceasta data. Realitatea ne-a dat inca o palma.
Show-ul oferit de politicieni in ultimele zile ne demonstreaza ca abia aceasta este adevarata campanie electorala. La romani ... Cei care i-am acuzat pe politicieni ca timp de aproape cinci ani de zile s-au aflat intr-o permanenta campanie electorala ar trebui sa ne prezentam scuzele noastre. In sfarsit, politicienii ne-au aratat ce inseamna sa faci campanie electorala destoinic, planificata, cu hotarare, fara sa te incurci in politeturi inutile.
Primul pas - concentrarea unor mase impresionante de sustinatori, de la ultimul catun pana la cel mai mare oras al unui judet, a fiecarui om legat intr-un fel sau altul de structurile si tentaculele partidului. Fie el minor sau major, muncitor sau somer, analfabet sau absolvent al unei scoli profesionale, alcoolic sau tigan, liber profesionist sau centurista, cu totii au fost chemati la arme.
Si, dupa cum am vazut, aproape nimeni nu a indraznit sa nu sara in ajutorul partidului, caci: "cine nu este cu noi, este impotriva noastra"! Aplauze peste aplauze se aud de peste tot, urmand acestor vorbe cat