A dat gres, oare, capitalismul, asa cum s-a intamplat in cazul comunismului? Aceasta este una dintre cele mai dezbatute intrebari, pe masura ce autoritatile din majoritatea tarilor insista asupra unor schimbari majore, in timp ce incep sa iasa, incet, din recesiune.
Potrivit unor analisti, criza este ceea ce am vazut in tarile care au scapat de comunism, in ultimii 20 de ani. Unele tari in tranzitie sunt in criza, insa tranzitia in sine, nu este. La fel, tarile capitaliste sunt in criza, insa capitalismul, nu, scrie unul dintre cei mai cunoscuti analisti economici, Martin Wolf, intr-un comentariu pentru Financial Times.
Insa, este nevoie, cu siguranta, de o reforma. "Adevarata virtute a democratiilor si pietelor liberale este abilitatea lor de a se adapta. Au aratat aceste calitati in trecut, trebuie sa o mai faca inca o odata", spune Wolf.
In urma cu un an, capitalismul a cazut in prapastie. Cu mult efort, guvernele au reusit sa-l ridice, ajungandu-se la un capitalism de stat, avand in vedere trilioanele de dolari injectati de autoritati la nivel mondial. Mai exact, 14 trilioane de dolari, potrivit analistilor de la Bank of England.
Ce inseamna acest lucru petru tarile a caror economie de abia a scapat de sub tutela statului, in urma cu 20 de ani? In primul rand, masive scaderi ale productiei. Potrivit Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), diminuarea produsului brut in tarile in tranzitie va fi, in medie, de 6,2 procente, in 2009. In Lituania, situatia e cea mai sumbra, cu o scadere de 18,4 procente, urmata de Letonia, cu 16%, Ucraina (14%) si Estonia (13,2%).
Scaderile sunt reale si ingrijoratoare, insa trebuie puse in context. In primul rand, multe tari in tranzitie au cunoscut o cresteri ametitoare, imediat dupa prabusirea Uniunii Sovietice, Polonia fiind liderul. De altfel, tarile c