O nouă lege dă unde verde ridicării şi demolării de clădiri, fără autorizaţie de la primărie. Arhitecţii se tem de haos urbanistic. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Dacă vrei să faci un bloc sau să dărâmi o clădire şi ai norocul ca funcţionarii locali să nu dea zor cu avizarea hârtiilor, poţi să te apuci de treabă bine mersi, fără autorizaţie de la primărie. Aşa se traduce legea aprobată de Camera Deputaţilor, săptămâna trecută. Actul, contestat de ONG-uri şi arhitecţi deopotrivă, modifică Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii.
„Dacă în termen de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei complete, autorizaţia nu a fost emisă de către autorităţi, aceasta va fi considerată aprobată tacit”, se arată în lege. Asta, în condiţiile în care cele mai multe primării dau avize în termen de până la trei luni. Iniţiatorii legii, deputaţii Vasile Gherasim (PDL), Mircea Duşa (PSD) şi Relu Fenechiu (PNL), susţin că n-au făcut decât să reglementeze mai bine Legea 50/1991.
„Pot apărea case peste noapte”
„De fapt, autorizaţia este numai o formalitate. Dacă beneficiarul are PUZ-ul aprobat, poate construi după acei parametri. În vechea lege există o portiţă prin care mulţi au câştigat în instanţă dreptul de a construi fără autorizaţie”, susţine Fenechiu. Potrivit acestuia, dacă solicitantul are dosarul complet, autoritatea locală n-are de ce să nu-i dea voie să construiască.
Parlamentarii PDL, PSD şi PNL şi-au susţinut iniţiativa legislativă cu o expunere de motive în care scrie negru pe alb: „În practică, durata reală a obţinerii autorizaţiei se poate prelungi până la câteva luni, ceea ce blochează executarea lucrărilor şi poate cauza pierderi pentru stat, prin neplata unor taxe”.
Arhitecţii contestă însă modificarea. „În nicio ţara nu există aşa ceva. Actele depuse pentru eliberarea un