A făcut primele oale de lut când avea numai 10 ani şi a îndrăgit atât de mult acest meşteşug popular încât confecţionează vase din ceramică decorativă pentru iubitori de artă din toată ţara. Talentul şi îndemânarea le-a moştenit de la tatăl său, Grigore Ciungulescu, devenit cunoscut în lumea întreagă pentru obiectele decorative pe care le realiza din ceramica de Oboga. „La noi în familie olăritul a fost o tradiţie. De când eram copil, tatăl meu m-a învăţat să modelez lutul. La 10 ani ştiam deja să lucrez la roată, iar de la 14 ani am început să pictez vasele. Nu mi-a fost greu să învăţ, pentru că mi-a plăcut această meserie. După ce am terminat opt clase, am vur să merg al o şcoală de olărit, dar părinţii mi-au zis să merg la liceu. Am făzut Liceul de Electronică, dar tot la roată am ajuns“, îşi aminteşte artistul popular.
Lucrează doar ceramică decorativă
Dacă la început lucra vase simple, acum are propriile modele de obiecte decorative. „Avem multe comezi, în special de la magazine din zone turistice ale ţării. Acum nu lucrez decât ceramică decorativă şi căni din lut pentru vin. Mi-am dat seama că este mai bine să faci obiecte mai puţine, dar de calitate. Când bag vasele la cuptor nu le pun grămadă, să li se strice forma, ci le pun pe fiecare în câte un suport. Le ard de două ori, ca să fie mai rezistente“, spune olarul din Oboga. Ulcioarele de apă, ulcioarele de nuntă în formă de colac, cu şerpi sau păsări sunt numai câteva dintre vasele din lut pe care Marin Ciungulescu le realizează zilnic, din plăcere.
Ceramica de Oboga, la mare căutare
Marin este cel mai tânăr olar din Oboga, o comună vestită cu ani în urmă pentru vasele din ceramică realizate manual. În timp ce meşterii bătrâni găsesc cu greu piaţă de desfacere pentru obiectele din lut, Marin Ciungulescu spune că nu poate onora toate comenzile pe