Toma Weisz este unul dintre membrii fondatori ai Clubului Kafer din Baia Mare şi are un hobby care, pentru unii, pare puţin extravagant: broscuţele Volkswagen.
Proaspătul pensionar se poate lăuda cu 45 de ani petrecuţi, fără întreruperi, în câmpul muncii. După absolvirea facultăţii, a lucrat în Baia Mare ca proiectant şi apoi, la mina Cavnic, în cadrul departamentului Investiţii. În anul 1991, a pornit propria sa afacere: un service auto dezvoltat exclusiv pe partea de mecanică. „Copil fiind, visam să devin şofer sau să pilotez avioane. Pot spune că mi-am realizat parţial visul atunci când am inaugurat service-ul”, povesteşte băimăreanul.
În anul 1968, a dat examen şi a obţinut carnetul de conducere. Îşi aminteşte că, la începutul „carierei” sale de şofer, a pilotat motocicletele prietenilor săi. Prima maşină – o Dacia 1300 – şi-a cumpărat-o abia în 1974.
Dragoste la prima vedere
Cu celebrele brocuţe Volkswagen a luat contact prin 1964, când un prieten al lui, preotul Bukmuller din Baia Sprie, şi-a cumpărat un VW Variant 1,6. În aceeaşi perioadă, „bătrânul părinte Mezmer” – altă cunoştinţă a lui Weisz – a adus în Maramureş o broscuţă VW 1300 nou nouţă. „Administratorul bisericii din Baia Sprie, oraşul în care am copilărit, era mama unui coleg de clasă. Ţin minte că eram cu toţii fascinaţi de maşinile aduse de cei doi preoţi. Când acestea erau scoase din garaj pentru a fi spălate, mama colegului meu de clasă ne lăsa să ne uităm mai atent la maşini, chiar să le şi manevrăm prin curte. Atunci, mi-am promis că nu mă las până nu voi avea broscuţa mea”, îşi aminteşte Toma Weisz.
Întâia broscuţă a avut-o mult mai târziu, în anul 2002, iar cea pe care o deţine acum este una de colecţie, foarte bine întreţinută, fabricată în 1957. „Buburuzele, cum alint eu aceste modele de Volkswagen, au devenit un adevărat hobby pentru mine”, adaugă