Profil
Născut: 25 ianuarie 1977, Brăila.
Studii: Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti – Facultatea de Arhivistică.
Ocupaţie: Consilier arhivist în cadrul Arhivelor Naţionale – Direcţia Judeţeană Brăila.
Familie: căsătorit.
De zece ani, Cristian Filip verifică, inventariază şi selectează documentele din depozitele Direcţiei Judeţene Brăila a Arhivelor Naţionale.
Tot el verifică şi controlează deţinătorii de documente, eliberează acte, cercetează – primul - documente inedite şi elaborează lucrări de specialitate.
Afară de Facultatea de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, Cristian Filip a mai absolvit Şcoala Naţională de Perfecţionare Arhivistică „Aurelian Sacerdoţeanu”. Pe lângă franceză şi engleză, cunoaşte limba greacă, pentru că a fost pasionat, încă de pe băncile facultăţii, de istoria grecilor brăileni. A publicat, în revista Analele Brăilei, din 1999, lucrarea „Comunitatea greacă la Brăila (1864-1900)”, pe care a aşezat-o apoi şi în volum. Cartea a fost scoasă la Editura „Istros” a Muzeului Brăilei.
O istorie după documentele Arhivelor
„Am venit la Brăila direct de pe băncile facultăţii, prin repartiţie. Am vrut Brăila, am preferat-o în locul altor oraşe. Cât despre documentele pe care le prelucrăm, vă pot spune că fiecare act, fiecare document în sine are o importanţă a lui, deşi, pe moment, nu conştientizăm asta” , ne-a spus arhivistul Cristian Filip.
Arhivistul îşi petrece ore în şir cercetând, ordonând, adunând informaţii la care alţii nu au avut niciodată acces.
Aşa a făcut atunci când, în ultimul an de facultate fiind, s-a decis să scrie o istorie a comunităţii elene de la Brăila, de la înfiinţarea ei, pe vremea lui Vodă Cuza, şi până la 1900.
„Lucrarea „C