Cat de importanta este informarea corecta in legatura cu o campanie de vaccinare? "Daca deschizi site-ul Ministerului Sanatatii, gasesti informatii despre gripa aviara de acum 2 ani, nu gasesti nicio vorba despre gripa de tip nou, de parca nici n-ar exista. Doar un comunicat, si acela criticabil, care spune ca se va face vaccinarea la copii pentru ca e aprobat de EMEA", spune dr. Sorin Paveliu intr-un interviu HotNews.ro.
Asculta interviul cu Sorin Paveliu
Descarca emisiunea in format MP3
Cat de importanta este informarea corecta in legatura cu o campanie de vaccinare?
Este esentiala. Conteza mai mult chiar decat vaccinarea propriu-zisa. O campanie care presupune personal, alocarea de resurse fabuloase, import eventual, o intreaga logistica, poate sa esueze datorita unei informari deficitare. Un exemplu este ceea ce s-a intamplat cu campania de vaccinare impotriva HPV care a fost un esec total in special datorita faptului ca Ministerul s-a temut sa dea publicitatii, sau sa dea acces la informatii care ipotetic ar putea sa fie dezavantajoase pentru campanie.
Este esential ca omul care accepta sa i se administreze un produs biologic sau un medicament sa stie totul, si cele bune si cele rele. Pe-alea rele le va cantari si va lua o decizie in cunostiinta de cauza.
A nu face campanie adecvata, a nu oferi informatiile atat cele pozitive care sunt benefice, ca de-aia faci pana la urma campania, cat si cele negative, pana la urma atrage esecul campaniei. Pentru ca oamenii se gandesc "daca nu-mi spune totul, inseamna ca ceva e in neregula."
Ne vaccinam sau nu impotriva gripei noi?
Eu am propria mea opinie. Dar opinia mea nu e nici cea autorizata nici cea oficiala. Vaccinurile din import impotriva gripei noi, cat si vaccinul produs in Romania se vor administra