Companiile pierd şansa de a participa la licitaţii pentru că Fiscul emite eronat şi cu mari întârzieri certificatele fiscale care atestă plata la zi a impozitelor. Certificatele de atestare fiscală reflectă situaţia obligaţiilor bugetare ale companiilor. Documentul este necesar pentru licitaţiile publice, diversele tranzacţii, depunerea proiectelor din fonduri europene, vânzarea bunurilor din patrimoniu. Conform legislaţiei, certificatele trebuie să fie emise de Agenţia Naţion
Companiile pierd şansa de a participa la licitaţii pentru că Fiscul emite eronat şi cu mari întârzieri certificatele fiscale care atestă plata la zi a impozitelor.
Certificatele de atestare fiscală reflectă situaţia obligaţiilor bugetare ale companiilor. Documentul este necesar pentru licitaţiile publice, diversele tranzacţii, depunerea proiectelor din fonduri europene, vânzarea bunurilor din patrimoniu. Conform legislaţiei, certificatele trebuie să fie emise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în cel mult cinci zile de la înregistrare sau zece zile în cazul firmelor care au sedii secundare.
„Probabil din perspectiva autorităţilor fiscale termenul legal prevăzut pentru emiterea acestor certificate este cam scurt, întrucât în practică s-au constatat mari întârzieri la emitere şi, ce e mai important, inclusiv emiterea acestora cu date eronate“, explică Raluca Cojocaru, tax manager Deloitte. Nerespectarea termenelor şi prelucrarea eronată a datelor din fişele de plătitor complică foarte mult situaţia firmelor.
Erori şi abuzuri
Companiile afectate de greşelile Fiscului trebuie să demonstreze că certificatele respective conţin date eronate, iar în acest scop trebuie să urmeze o procedură care, la rândul ei, consumă mult timp şi resurse.
În multe situaţii, termenul de cinci zile a fost depăşit, ajungându-se la săptămâni de aşteptare. Pe lângă fap