Grupul Erste, actionarul majoritar al BCR, vrea sa dea microcredite de peste 15 milioane de euro pana la sfarsitul anului viitor, prin intermediul Good.bee Credit, afacerea fiind concentrata pe micile afaceri din regiunile rurale ale Romaniei. Institutia financiara nebancara a inceput activitatea pe acest segment cu un capital social de 3 milioane de euro.
Pe langa cele trei milioane, care reprezinta capitalul social al companiei, investitiile totale facute in lansarea companiei se ridica, potrivit Ancai Ciobanu, CEO Good.bee Credit , la 1 milion de euro si este asteptat sa se ajunga la breakeven in doi ani, tot atunci fiind estimat ca institutia de finantare va intra pe profit.
Good.bee Credit va oferi microcredite si consultanta in vederea creditarii clientilor neacoperiti de serviciile bancare traditionale, precum si micilor antreprenori din zonele rurale si din orasele mici, prin intermediul a 10 birouri regionale care acopera 21 de judete.
Compania a acordat deja 15 credite din luna octombrie.
Directorul executiv al Good.bee Holding Viena, Sava Dalbokov, a declarat ca suma de 3 milioane de euro reprezentata de capitalul social al companiei constituie "o baza suficienta pentru activitatile de creditare din urmatorul an". Ciobanu a adaugat ca finantarea suplimentara pentru aceste imprumuturi este disponibila prin Erste Group, Banca Comerciala Romana (BCR), dar si alte institutii financiare.
Good.bee Credit IFN a fost creat prin asocierea Good.bee Holding, societate mixta formata de Fundatia Erste (40%) si Erste Group (60%), cu Fundatia Centrul pentru Dezvoltare Economica (CDE), o institutie de microfinantare romaneasca. Astfel, noua companie este detinuta in proportie de 49% de Good.bee Holding si de 51% de CDE.
"In mod traditional, bancile sunt rezervate sau au un interes limitat in oferirea de credite micilor antreprenori. E