Un bucureştean e singurul român care a participat la campionatul mondial de cub Rubik, jocul copilăriei devenit sport internaţional. Sursa: Codrin Prisecaru
E ca o boală. Dacă ai făcut im prudenţa de a pune mâna pe el, nu ai pace până când nu vezi galbenul, albul, movul, roşul şi verdele la locul lor. Surescitarea minţii până la obţi nerea unui rezultat, adunată cu o picătură de logică şi puţină concentrare fac din rezolvarea cubului Rubik un hobby.
De la jocul copilăriei la sportul internaţional numit de speedcubing (rezolvarea cubului viteză) a fost doar o aruncătură de băţ, dacă luăm în calcul că microbul a prins repede. Mai ales cu ajutorul internetului. Are lipici mai ales la oameni încăpăţânaţi, care nu pot lăsa lucrurile neterminate.
O ştie cel mai bine Radu Făciu, un bucureştean de 24 de ani, care vrea să popularizeze în România rezolvarea cubului Rubik (inventat în 1974 de Erno Rubik, sculptor şi arhitect maghiar). În plus, şi-a pus în cap să organizeze, în 2010, o competiţie oficială după modelul celor internaţionale.
3X3X3 fac un cub
Radu rezolvă un cub cu trei straturi (3X3X3) în vreo 20 de secunde. Şi chiar în mai puţin când e antrenat. Asta, după doi ani de exerciţii. Tânărul e primul român care a participat la Campionatul Mondial de Cub Rubik, desfăşurat la Dusseldorf, în Germania, luna trecută.
E absolvent de inginerie economică în limba germană la Politehnica din Bucureşti, iar acum urmează un master la Academia de Ştiinţe Economice. S-a împrietenit cu rezolvarea cubului Rubik acum doi ani, aflând de pe internet că există competiţii adevărate şi tutoriale care te învaţă cum să te „lupţi” cu pătrăţelele colorate. S-a despărţit de pasiunea asta doar o perioadă scurtă, anul trecut, cât s-a ocupat de licenţă.
„A început să-mi placă şi mi-am căutat cuburi bune pent