Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Anton Irimie, a anunţat miercuri, că în urma campaniei promovate de minister privind vaccinarea împotriva Human Papilloma Virus (HPV), s-a decis ca pe lângă screening să se facă şi vaccinarea, având în vedere datele deloc îmbucurătoare privind incidenţa cancerului uterin. Infectia genitala cu HPV este una dintre bolile cu transmitere sexuala cele mai raspindite, având o prevalanţă de 20-40% în rândul femeilor tinere. Tulpini din HPV sunt răspunzătoare de apariţia cancerului de col uterin în proporţie de 70%.
Cristian Anton Irimie a zis că România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea din cauza acestei boli , de 6,3 ori mai mare decât în celelalte ţări, cu o incidenţă de 27,65% la mia de locuitori în ţara noastră.
Citiţi şi: Refuz în masă la vaccinarea elevelor împotriva cancerului de col uterin
Potrivit secretarului de stat, în fiecare an sunt diagnosticate cu această boală peste 3.400 de femei, înregistrându-se 40.000 de cazuri anual. El a explicat că tratamentul pentru cancer de col uterin de stadiu 2 este de aproximativ de 70 de milioane de euro.
" Pornind de la aceste evidenţe, Ministerul Sănătăţii susţine vaccinarea, pentru că el are responsabilitatea asigurării sănătăţii populaţiei ", a subliniat secretarul de stat. Vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandată de autorităţile medicale naţionale şi internaţionale pentru că este foarte util, eficient şi sigur.
Secretarul de stat a subliniat că statisticile demonstrează că vaccinarea adolescentelor împotriva HPV şi screeningul periodic prin testul Papanicolau pot preveni 24% din cazurile de cancer de col uterin . El a explicat că această boală poate ucide şi din cauza ignoranţei, Irimie subliniind că este o formă de cancer car