» Rezervele mondiale de petrol si capacitatea zilnica de productie la nivel global ar fi cu regularitate umflate in rapoartele Agentiei Internationale a Energiei (AIE), din ratiuni politice. Surse din interiorul AIE, citate de cotidianul britanic The Guardian, sustin ca cifrele sunt exagerate la presiunea Statelor Unite, pentru a nu genera panica si o explozie a preturilor.
Potrivit surselor pe care the Guardian le citeaza sub protectia anonimatului, rapoartele anuale ale AIE cu privire la perspectivele economice si energetice ale omenirii sunt mult exagerate in privinta potentialului de crestere a productiei zilnice la nivel mondial. Mai exact, Perspectiva Energetica Mondiala publicata ieri de AIE sustine ca sistemul de exploatare a petrolului la nivel mondial poate face fata la o crestere a cererii considerata inevitabila pana in 2030, avand capacitatea de a mari productia de la 83 de milioane de barili pe zi, cat este in prezent, la 105 milioane.
Sursele cotidianului londonez afirma ca aceasta estimare, care in editiile din anii trecuti se ridica chiar si la 120 de milioane de barili pe zi, nu poate fi sustinuta cu dovezi solide si ca, mai mult, aceasta crestere a productiei ar fi imposibila, dat fiind ca lumea a trecut deja de "varful productiei" – un concept teoretic care sustine ca, asemeni unui put petrolier, rezervele modiale pot fi exploatate pana la un maximum posibil, dupa care intra pe o panta accentuat descendenta, care se incheie cu epuizarea totala.
"AIE prezicea, in 2005, ca productia poate creste pana la 120 milioane de barili pana in 2030, cu toate ca ulterior a redus aceasta estimare la 116 milioane, iar apoi la 105", afirma inaltul oficial AIE. "Multi din interiorul AIE (organizatie interguvernamentala cu 28 de state membre, pe ale caror analize si estimari isi bazeaza stategiile si alte guverne ale lumii –