În alte ţări, măştile se găsesc în orice magazin. În România, se pot cumpăra doar din farmacii. Sursa: Octavian Cocoloş
Măştile cu filtru de protecţie ridicat sunt cele mai eficiente în prevenirea infecţiilor cu gripă. Acestea sunt folosite însă doar de personalul medical. Măştile chirurgicale sunt însă varianta cea mai accesibilă pentru publicul larg. O mască cu filtru ridicat, folosită în spitale, are o protecţie de 80%, în timp ce una chirurgicală protejează doar în proporţie de 40%, arată statisticile.
Filtrele puternice asigură o protecţie crescută
Cele mai folosite sunt măştile chirurgicale, confecţionate din polipropilenă (material neţesut). Acest tip de măşti au straturi filtrante şi trei pliuri. O cutie de 50 de bucăti costă în jur de 18 lei (în jur de 0,40 de bani/bucată).
Aceste măşti trebuie schimbate ne apărat după o singură utilizare. „Ele sunt recomandate mai mult pentru oamenii care ies pe stradă şi vor să aibă cât de cât o protecţie împotriva virusului. E bine de ştiut că nu sunt extraordinar de eficiente”, spune Gabriela Bujor, director la Simelco, firmă distribuitoare de consumabile medicale.
În România, se mai comercializeză şi măşti din hârtie.
Specialiştii în domeniu spun că sunt de o calitate foarte proastă şi avertizează că acestea nu au capacitatea să protejeze absolut deloc. Specialiştii ce comercializează astfel de produse susţin că măştile care oferă o protecţie crescută sunt cele cu filtre puternice, confecţionate dintr-un material textil neţesut.
„Ministerul Sănătăţii a transmis că acest tip de mască este singurul tip care-i poate apăra pe medici”, mai spune Gabriela Bujor. O astfel de mască este mult mai scumpă decât una chirurgicală - costă 16 lei bucata. Preţul se datorează şi faptului că o mască cu filtru ridicat are o protecţie de 80%, în timp