În timp ce Europa sărbătoreşte cu fast schimbarea care a marcat istoria acum 20 de ani, revoluţia împotriva regimului lui Nicoale Ceauşescu în România este în mod sistematic marginalizată, scrie cotidianul german Die Welt. Trecutul României atrage atenţia Germaniei, care titrează că presa română nu s-a ocupat prea mult de cazul lui Teodor Mărieş, liderul asociaţiei 21 decembrie, care a intrat în greva foamei pentru a cere dreptate pentru rudele victimelor revoluţiei şi punerea la dispoziţie a dosarelor militare despre căderea lui Ceauşescu, fiind preocupată mai mult de criza financiară şi alegerile din noiembrie.
Cea de-a douăzecea aniversare a schimbării de regim este serbată, comemorată sau cel puţin discutată în alte ţări, în timp ce în România este tăcere, scrie cotidianul german.
Prelucrarea istorică a revoluţiei din 1989 se află în impas, dat fiind faptul că documentele de epocă sunt reţinute de stat şi de armată, relevă Die Welt . Mulţi făptaşi sunt până în ziua de azi necunoscuţi şi neatinşi. România este pe locul trei printre statele cele mai reclamate la CEDO iar potrivit presei româneşti acest lucru se datorează plângerilor depuse de multe din rudele victimelor revoluţiei.
Citiţi şi:
Ceauşescu, lăsat în aer de toată lumea
Potrivit lui Horia Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, în timpul revoluţiei au existat o mie de victime dar nici un făptaş, un lucru nebunesc în opinia sa. Succesorul lui Ceauşescu, Ion Iliescu, a muşamalizat evenimentele, arăta Patapievici, iar de atunci statul blochează prelucrarea lor. Germanii sunt totdeauna aşa de meticuloşi, la fel şi în prelucrarea trecutului lor, în ţara sa însă acest lucru lipseşte, se plângea el, declarând că a fi român înseamnă a te simţi în exil în propria societate .
Ce a fost în decembrie 1989? Un lucr