Anul trecut, Hidroelectrica a acoperit un sfert din producţia totală de electricitate a României, iar o mare parte este produsă în Caraş-Severin. „Caraş-Severin ocupă un loc important pe harta strategică a României, în ceea ce priveşte producţia de energie electrică, datorită lacurilor de acumulare de aici”, a declarat Nicolae Brebu, directorul sucursalei de hidrocentrale, Uzina Caransebeş. Acesta a adăugat că energia electrică produsă anual în judeţul Caraş-Severin valoarează 2.000.000 de euro.
Deşi terenurile pe care se află amplasate obiectivele celui mai mare producător de energie electrică din România sunt amplasate în mare parte pe terenul statului român, câştigurile comunităţilor se numără în drumuri reabilitate şi reţele de alimentare cu apă. Câştigul pe termen lung constă în numărul mare de turişti. Lacurile de acumulare amenajate de societate, ca să producă energie electrică, sunt şi obiective turistice.
Un exemplu în acest sens este drumul judeţean care leagă Plugova de Cornereva, în lungime de 13,6 kilometri, construit integral din banii societăţii care trebuie să îl şi folosească. Lucrările sunt gata, iar drumul a fost recepţionat zilele trecute.
Mii de lei, la bugetele locale
„Este o prezenţă benefică în viaţa economică a Caransebeşului. Personalul de la Hidroelectrica este unul calificat, iar anul trecut am avut chiar şi o colaborare în domeniul sportiv. Producătorul de energie electrică patronează unul dintre cluburile de judo din oraş”, a declarat Marcel Vela, primarul oraşului. Contribuţia pe care Hidroelectrica SA a avut-o la bugetul local a fost anul trecut de aproape 16.000 de lei, bani ce provin din impozitele pe terenuri, clădiri şi maşini.