Profilul social şi moral al inculpatului Gigi Becali demonstrează că interdicţiile impuse acestuia la eliberarea din arest nu se mai justifică. Sursa: Libertatea
Aşa îşi motivează cei nouă judecători din Completul special al Curţii Supreme decizia de a-i reda lui Becali libertatea de mişcare, dar şi dreptul de a deţine o armă.
„Persoana inculpatului (Gigi Becali), profilul socio-moral al acestuia şi stadiul procesual al cauzei dovedesc faptul că restrângerea dreptului său la libertate, indiferent de intensitatea acesteia, apare lipsită de fundament juridic, dar şi de eficienţă practică în raport de imperativul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal”, notează magistraţii în motivarea dată publicităţii ieri. În opinia acestora, buna desfăşurare a procesului se poate realiza şi fără ca libertatea latifundiarului să fie limitată.
„Acuzaţiile din dosar nu justifică interdicţiile”
Potrivit judecătorilor, „motivele verosimile de a se bănui că Becali a săvârşit o infracţiune (reţinute de prima instanţă), care au dus la reţinerea, arestarea şi apoi liberarea acestuia sub control judiciar, pentru ca ulterior să se «consolideze » prin trimiterea sa în judecată”, nu sunt suficiente şi nu pot justifica restrângerea libertăţilor individuale. Acestea ar fi valabile doar dacă ar exista „circumstanţe concrete, care să probeze o potenţială atingere a procesului”, se mai arată în document.
Cu alte cuvinte, întrucât motivele punerii sub acuzare a lui Becali nu sunt atât de grave încât să justifice îngrădirea unor drepturi, patronul stelist poate scăpa de povara restricţiilor, care îl obligau să se prezinte la poliţie ori de câte ori ar fi fost chemat şi să nu intre în contact cu ceilalţi inculpaţi în dosar - bodyguarzii săi.
Odată cu ridicarea acestor interdicţii, Gigi Becali a scăpat şi de iminenţa