“Am sunat la ambasada URSS ca să le spunem cine suntem şi ce vrem” aşa explica Ion Iliescu unul din primele sale gesturi de după fuga lui Ceauşescu, acela de a da raportul la Moscova, adică de a se asigura că nu va fi tratat ostil de superputerea de la est. Cam în acelaşi fel a procedat şi candidatul PSD-ului la preşedinţie. Doar că Mircea Geoană va trebui să răspundă la nişte întrebări.
Geoană a efectuat o vizită neoficială la Moscova, în aprilie, scrie Hotnews. Asta nu ar fi o problemă. Problemele încep atunci când vedem că această vizită a avut un caracter oarecum secret, nici apropiaţi ai lui Geoană, precum Guşă, nedorind să confirme vizita. A doua problemă, majoră, este faptul că întâlnirea de la Moscova, cu un consilier al lui Medvedev, ar fi fost intermediată de Boris Golovin, om cu importante interese în domeniul energetic românesc, care susţine că a făcut parte din forţele speciale GRU. Asta spun surse politice citate de Hotnews. Ce ar fi putut discuta Geoană cu un consilier al lui Medvedev? Fireşte, putem doar specula. În primul rând, probabil că Geoană i-a asigurat că, în cazul în care va ajunge preşedinte, Moscova nu va mai întâmpina ostilitatea de care a avut parte de la Băsescu. Pentru că, într-adevăr, relaţiile cu Moscova au fost mai degrabă tensionate în aceşti cinci ani. Chiar şi în întâlnirea cu vicepreşedintele american, Joe Biden, Geoană l-a asigurat că România va funcţiona drept “pod către est”. Ce ar fi putut primi în schimb Geoană de la Moscova pentru această deschidere garantată? Sprijin în campanie? De ce fel, nu putem şti.
Pe urmă, în mod absolut sigur a fost abordată chestiunea energetică – factorul definitoriu al relaţiei cu Rusia, fie că vorbim de România, fie că vorbim de UE. Să nu uităm că Băsescu a fost unul dintre susţinătorii cei mai înfocaţi în ultima vreme ai proiectului Nabucco, gazoductul care să ocolească