Cei mai mulţi dintre locuitorii judeţului care nu au actele de identitate în regulă fie au plecat definitiv în străinătate şi nu şi-au clarificat situaţia în raport cu statul roman, fie au decedat, iar familiile nu au întocmit acte de deces. Acestora li se adaugă persoanele extrem de sărace, care nu au posibilitatea să-şi reînnoiască documentele.
Şeful Serviciului de Evidenţă Informatizată a Populaţiei, Nicoale Cojocaru, spune că cei mai mulţi dintre cei care au probleme cu actele de identitate sunt din Focşani.
“Sunt peste 8.000 de persoane care nu şi-au schimbat încă cărţile de identitate. Peste 4.000 sunt din Focşani şi din comunele arondate municipiului. Adjud, Vidra şi Panciu au şi ei probleme, numărul acestora apropiindu-se de 1.000 de persoane care nu au reuşit să-şi schimbe actele la timp” , a spus Cojocaru.
Amenzi între 40 şi 80 lei
Lumea nu se mai îngrămeşte să-şi schimbe cartea de identitate, dar persoanele în cauză trebuie să ştie că lipsa acestor acte îi privează de alte drepturi, printre care dreptul la vot, dreptul la libera circulaţie pe teritoriul Uniunii Europene, accesul la unele servicii publice.
În plus, nu pot vinde imobile, nu pot cumpăra bunuri de mare valoare, nu pot face tranzacţii, nu se pot căsători sau nu pot beneficia de serviciile medicale gratuite.
Potrivit legii în vigoare, cei care nu se prezintă cu 15 zile înainte de expirarea actului de identitate pentru a solicita reînnoirea acestuia sunt pasibili de amendă. Astfel, vrâncenii car nu şi-au schimbat cartea de identitate în termen riscă să scoată din buzunare de la 40 lei la 80 lei.