Varşovia propune ca liderii celor 27 de state membre UE să-i audieze pe candidaţii la funcţiile de preşedinte al Consiliului European şi şef al diplomaţiei blocului comunitar, potrivit unui document trimis capitalelor europene şi citat de publicaţia „EUObserver”.
Polonia doreşte să asigure transparenţa procesului şi să obţină consensul asupra deciziei, în fapt, să asigure că statele mici vor avea un cuvânt în desemnarea oamenilor care vor ocupa importantele funcţii.
Liderii celor 27 de state nu au ajuns deocamdată la un acord privind nominalizarea candidaţilor, demers în care Parisul şi Berlinul au, ca de obicei, un cuvânt greu de spus. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat însă, în urmă cu două săptămâni, că Franţa şi Germania vor susţine acelaşi candidat pentru preşedinţia Consiliului European.
Ieri, premierul Suediei, ţara care deţine preşedinţia semestrială a UE, a ţinut totuşi să precizeze că acordul franco-german nu va decide numele viitorului preşedinte şi pe cel al şefului diplomaţiei. „Nu se rezumă totul la două (state - n.r.) care ne spun ce să facem”, a declarat Fredrik Reinfeldt, citat de „The Times”.
Discuţii pe tema nominalizărilor au avut loc şi luni, la Berlin, iar Reinfeldt a precizat că procesul consultărilor e pe jumătate terminat. Presa europeană scrie că premierul belgian Herman van Rompuy ar întruni consensul pentru accederea în funcţia de preşedinte al Consiliului.
Semne de întrebare rămân în privinţa şefului diplomaţiei, în condiţiile în care principalul favorit, actualul ministru de externe britanic David Miliband, a dat de înţeles că nu este disponibil. Fostul premier italian Massimo D'Alema conduce în prezent topul favoriţilor pentru acest post.