Conform rezultatelor prezentate de comisia de organizare a alegerilor, la scrutin au participat doar cei 53 de deputaţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Toţi au votat pentru candidatura lui Marian Lupu. Pentru alegerea preşedintelui însă sunt necesare cel puţin 61 de voturi. În aceste condiţii, Parlamentul mai poate să organizeze un nou tur de alegeri, în decurs de 30 de zile. Dacă nici în urma acestuia nu va putea fi ales şeful statului, preşedintele interimar Mihai Ghimpu urmează să dizolve Legislativul şi să anunţe alegeri anticipate.
AIE merge tot pe mâna lui Lupu
Ghimpu, a declarat că AIE îl va susţine în continuare pe Marian Lupu pentru Preşedinţie. „Ne-am convins şi astăzi că Lupu este omul potrivit pentru această funcţie şi el va deveni preşedinte, vor sau nu comuniştii acest lucru“, a apus liderul liberal. Comuniştii au părăsit şedinţa specială a Parlamentului în cadrul căreia a avut loc prima încercare de a alege un şef de stat, după ce preşedintele grupului parlamentar, Maria Postoico, a acuzat partidele din alianţa majoritară de „uzurpare a puterii în stat“ şi „dictatură“.
Promisiunile candidatului alianţei
„Şi Moscova şi Washingtonul, şi Kievul şi Bucureştiul trebuie să fie prietenii noştri. Voi depune eforturi pentru a spori numărul de prieteni ai Republicii Moldova pe plan extern. Promit, ca şef al statului, să menţin echilibrul puterilor în stat (...) Sunt gata să dau mâna cu oficialii de la Tiraspol. Voi menţine dialogul cu autorităţile autonome din Găgăuzia“, a insistat acesta, citat de Unimedia.
Lupu a promis totodată că va „respecta independenţa Executivului pentru realizarea programului de guvernare“, care îşi propune „îmbunătăţirea mediului de afaceri“, sporirea burselor şi salariilor, „astfel încât nimeni să nu mai dorească să părăsească această ţară“.