În nord-vestul Franţei şi estul Bretaniei, la confluenţa râurilor Ille şi Velaine, stă Rennes, oraşul cu partea de nord la deal şi partea de sud înclinată la vale. Dacă se întâmplă să vizitezi mai întâi Bretania şi abia apoi să ajungi în Rennes, te vei simţi ca şi cum, dintr-odată, cineva a dat volumul la un nivel foarte înalt. Acesta este locul cel mai cosmopolit, mai activ şi mai „chaud“* de pe întregul teritoriu al vechiului regat breton. Rennes este capitala şi centrul administrativ al Bretaniei şi, sintetizând brutal lucrurile, se poate spune că este locul în care puternica tradiţie bretonă e trăită pe ritmurile ferme de başi ai unei muzici contemporane. Considerat a fi, de asemenea, un oraş universitar, Rennes este un amestec eteroclit de stări de spirit în care converg amical tradiţia şi cea mai acidulată modernitate.
Emblemele fotografiilor de turist
Când ajungi aici pentru prima dată, eşti fie proaspăt coborât din TGV-ul luat din Gare Montparnasse, fie după o vizită la celebrul şi superbul oraş-port Saint-Malo. Neştiind nimic despre Rennes, primul loc în care te catapultezi după ce descinzi în Gare de Rennes este Place de la Republique, dominată de Parlement de Bretagne. Imaginea impozantei clădiri din secolul al XVII-lea e contrapunctată de faţadele clădirilor policromate de lemn (foto sus) atât de caracteristice Bretaniei.
De acolo o poţi lua pe jos pentru a ajunge uşor în Place de la Mairie. Ca turist însă, imaginea Operei din Rennes te va face să oftezi, aşa că îi vei face negreşit o fotografie. Apoi, te poţi pierde la nesfârşit pe străzile lăturalnice pentru că de acolo, din turist neştiutor, te poţi transforma uşor în hoinar.
Dacă urmăreşti un traseu centrifugal, din „centre ville“ vei vizita cartierele Saint-Helier şi Thabor. În acesta din urmă, este absolut necesară o vizită la celebrele grăd