Băncile s-au concentrat, în cursul acestui an, pe restructurarea împrumuturilor neprofitabile, care le-au afectat serios profiturile. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Creditele restante ale românilor au crescut de patru ori într-un an de criză, arată datele Băncii Naţionale Române (BNR). Dacă în septembrie 2008 acestea reprezentau 2,4% din total, în septembrie anul curent procentul a ajuns la 10,5%. Faptul că din ce în ce mai mulţi români nu mai au bani să-şi achite datoriile se reflectă şi în ponderea creditelor clasificate drept pierdere, care reprezentau, după primele nouă luni, 8,5% din totalul împrumuturilor, comparativ cu ponderea de 3,6% înregistrată în septembrie 2008.
„Creditele considerate standard reprezentau 60,6% din total, în scădere de la 66,4% în septembrie 2008, ceea ce înseamnă că a existat o trecere spre categoriile mai riscante, îndeosebi asupra celor clasificate îndoilenic şi pierdere”, a afirmat prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu.
Oficialul băncii centrale a adăugat că sistemul bancar a fost profitabil şi în primele nouă luni ale acestui an, totalizând 680 de milioane de lei.Cifra este însă de cinci ori mai mică faţă de rezultatul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2008. Georgescu a precizat că băncile sunt solide, având un indicator de solvabilitate foarte bun, care a crescut de la 11,9% la 13,7% în ultimele 12 luni.
Creditele acordate în 2009, cât în jumătate de lună din 2008
Instituţiile financiare s-au axat în acest an pe restructurările creditelor neperformante şi au fost mult mai reţinute în acordarea unor împrumuturi noi. Şeful Intesa Sanpaolo Bank a afirmat că aproximativ 20% din portofoliul de credite al băncii a fost restructurat, ca urmare a dificultăţilor de plată a clien ţilor, pe fondul crizei economice.
„Anul 2009 a fost caracterizat de o colaborare