Comisia Europeană a avertizat 14 state membre să îşi reducă deficitul bugetar până cel târziu în 2015. Sursa: Reuters
Situaţia economică din Italia şi Belgia i-a făcut pe oficialii de la Bruxelles să le impună reducerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din produsul intern brut până în 2012. Austria, Cehia, Germania, Slovacia, Slovenia, Olanda şi Portugalia beneficiază de un timp de acţiune mai mare, termenul limită fiind 2013, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).
Forul a luat la cunoştinţă despre “măsurile” implementate în Grecia, Spania, Franţa, Irlanda şi Marea Britanie, ca urmare a solicitărilor transmise în luna aprilie de CE. Grecia însă nu a respectat indicaţiile primite de la Bruxelles, în vreme ce programele de redresare economică dezvoltate de celelalte patru state nu au avut efectele scontate, pe fondul înrăutăţirii condiţiilor economice.
Drept urmare, Spania şi Franţa trebuie să îşi corecteze deficitul bugetar până în 2013, Irlanda până în 2014, iar Marea Britanie până la finele anului fiscal 2014/2015.
Comisarul european pentru economie şi politică monetară, Joaquín Almunia (foto), consideră că termenele impuse sunt realiste şi corespund situaţiei din economia reală.
România, sancţionată
Înrăutăţirea situaţiei economice şi escaladarea conflictelor politice i-au făcut pe oficialii CE să amâne acordarea tranşei de un miliard de euro, din împrumutul acordat României, până cel mai devreme în luna ianuarie 2010. Aflaţi în România la finele săptămânii trecute, aceştia au spus că s-au înregistrat progrese semnificative, în special în ceea ce priveşte politicile financiare, balanţa de plăţi şi măsurile luate de Guvern pentru reducerea cheltuielilor.
Însă, discuţiile privind virarea banilor vor fi reluate după ce Parlamentul va valida noul Guvern şi va ad