BNR a facut un nou test de stres pentru banci in toamna, iar Georgescu spune ca nu este nevoie de majorari de capital.
Bancile locale si-au majorat capitalurile proprii cu 225 de milioane de euro din martie, cand a fost semnat acordul de Fondul Monetar International care prevede mentinerea solvabilitatii peste 10% pana in septembrie, spune Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.
Georgescu, responsabil printre altele cu coordonarea Directiei de Supraveghere, spune ca mai multe banci au fost nevoite sa isi majoreze capitalul pentru a-si imbunatati solvabiliatea (care masoara adecvarea fondurilor proprii in functie de riscurile asumate) pe parcursul anului, insa nu vede necesare astfel de masuri in perioada urmatoare.
"Nu vedem nevoia unui nou episod pe aceasta tema", a raspuns prim-viceguvernatorul la o intrebare privind eventuale cerinte suplimentare de capitalizare pentru unele banci, rezultate in urma testelor de stres derulate de BNR in aceasta toamna.
La sfarsitul lunii septembrie, indicatorul de solvabilitate la nivelul sistemului era de 13,7%, in crestere de la 11,9% in septembrie anul trecut. Bancile au capitaluri proprii 6,6 mld. euro. Nivelul este cu 0,4% mai mic, in termeni reali, fata de septembrie anul trecut. In acest interval bancile si-au majorat in total capitalurile cu 468 mil. euro.
In primavara, BNR a derulat o serie de teste de stres in pregatirea acordului cu FMI, din care a rezultat ca bancile aveau nevoie sa aduca 1 mld. euro la capital pentru a-si mentine solvabilitatea peste nivelul agreat de 10%. In aceasta toamna, banca centrala a derulat un nou set de teste, cerand bancilor mai multe date decat in primavara. Rezultatele nu au fost prezentate public si nici discutate individual cu bancile, ca in primavara. BNR si FMI vor avea pe 18 noiembrie o noua intalnire cu cele noua grupuri care au semnat in pri