Dacă 2005-2008 pot fi consideraţi anii de glorie ai sistemului bancar românesc, când băncile acordau împrumuturi peste împrumuturi şi marcau profituri uriaşe, ei bine, acum situaţia este total diferită.
Încă din toamna anului trecut, creditele s-au dat mult mai greu sau chiar deloc, iar mulţi dintre românii care s-au îndatorat nu şi-au mai putut plăti ratele la creditele contractate.
Câştigul, în picaj cu 80%
Restanţele populaţiei şi ale firmelor au ajuns la finele lunii septembtrie la peste 1,5 miliarde de euro, mai mult decât dublul valorii înregistrate la începutul anului.
În plus, creditele „cu probleme“ (restante şi îndoielnice) şi-au majorat ponderea în totalul capitalurilor proprii de la 3,2% în decembrie 2008, la 10,5% în septembrie, potrivit lui Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). În acest context, băncile au fost constrânse să constituie provizioane (rezerve pentru acoperirea unei eventuale pierderi) mult mai mari decât în anii precedenţi.
Băncile comerciale de pe piaţa românească au obţinut în primele nouă luni ale anului un profit net de 679,9 milioane de lei (162 de milioane de euro), în scădere cu peste 80% faţă de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.
Cifrele raportate de bănci sunt în conformitate cu standardele naţionale de contabilitate (RAS). „Îmbucurător este că profitabilitatea sistemului bancar a fost pozitivă la nouă luni, 680 de milioane de lei, deşi se observă o scădere importantă, de cinci ori şi ceva“, a spus Florin Georgescu.
Totuşi, acesta a menţionat că rata de solvabilitate a băncilor este foarte bună, de 13,7% la finele lui septembrie, întrucât deteriorarea portofoliilor a fost compensată la timp de creşteri de capital.
Scăderi şi pentru marii jucători
@N_