În intervalul ianuarie-octombrie din 2009, media generală a preţurilor la alimente a scăzut, inversând un trend de creştere care durează de cel puţin cinci ani. Într-un top al ieftinirilor la 10 luni, alimentele autohtone conduc detaşat, după cum reiese din statisticile oficiale.
CITIŢI ŞI:
Timişoara: Criza agresivă pune cifre alarmante pe harta şomajului
Per ansamblu, în octombrie 2009, alimentele s-au ieftinit cu 0,4% faţă de decembrie 2008 şi s-au scumpit uşor, cu 0,15% faţă de luna anterioară, arată datele raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Această evoluţie a determinat o scădere a ratei anuale a inflaţiei – media scumpirilor – până la 4,3%. Faţă de decembrie 2008, inflaţia a ajuns la 3,72%, octombrie fiind prima lună de depăşire a ţintei de 3,5% stabilită de Banca Naţională a României (în septembrie, inflaţia fusese de 3,27% faţă de finalul anului trecut).
Scăderea cererii a tras în jos preţurile
Puterea de cumpărare a românilor a scăzut continuu în anul crizei, fenomen care a dus, între altele, la o scădere a cererii la alimente. Iar comercianţii, având tot mai puţini muşterii, n-au avut încotro şi au mai redus din preţuri. „Cererea s-a contractat, şi asta se vede cel mai bine în scăderea preţurilor. De altfel, inflaţia în general nu mai e o problemă pentru România, având în vedere trendul în care ne-am înscris în ultimele luni“, explică analistul economic Matei Păun.
În topul ieftinirilor se regăsesc alimente care nu provin din import. De cealaltă parte, citricele, carnea, dulciurile, specialităţile de panificaţie şi preparatele din peşte – care, de regulă, sunt importate – s-au scumpit cu peste 2% din ianuarie până în octombrie 2010.
Din categoria mărfurilor nealimentare, doar gazele au avut ieftiniri (-8,4%), iar în cazul serviciilor, niciun tarif nu a scăzut în perioada analizată. Cele mai mari scu