Primul restaurant românesc a fost deschis în Castellon acum nouă ani. „L-am numit Bucureşti. A fost primul loc în care românii se puteau întâlni la o cafea, mâncau româneşte şi îşi puteau povesti peripeţiile prin care treceau. Vorbeam despre ce se întâmpla în ţară, despre ce mai era nou în legislaţia pentru străini, despre locuri de muncă”, îşi aminteşte Simona Marilena (35 de ani), patroana restaurantului.
Andrei şi Cristina Galea, ambii de 23 de ani, reprezintă cea de-a doua generaţie de români întreprinzători din Castellon. Acum opt ani, ei şi-au urmat părinţii, care au decis să emigreze în oraşul mediteranean.
Tinerii au terminat studiile acolo, iar acum deţin două frizerii, un salon de înfrumuseţare şi o florărie. Cei doi susţin că şi-au văzut visul împlinit. Potrivit Asociaţiei „Afacerile Imigranţilor“, aproximativ 300 de români din Castellon au câte o mică firmă privată. În general, compatrioţii au investit în magazine de alimente, aprozare, baruri, restaurante şi aşa-numitele „locutorii“, adică spaţii dotate cu mai multe cabine telefonice pentru convorbiri ieftine în afara Spaniei.
Conaţionalii continuă să fie cel mai numeros grup de străini din provincia Castellon, cu 54.446 de persoane, reprezentând 49% din totalul de 111.052 de locuitori străini înregistraţi oficial, conform ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică, publicate la 1 ianuarie 2009.