În varianta cea mai pesimistă luată în calcul, la nivel european, numărul persoanelor decedate ar putea ajunge până la 3,5 milioane.
Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) a realizat patru scenarii privind răspândirea noului virus şi numărul de decese provocate de acesta. Toate aceste variante au fost stabilite în funcţie de modul de manifestare a virusului şi ţinându-se cont de istoricul virusurilor ce au provocat pandemii în trecut.
Decese la bolnavii cronic
Primul scenariu creionat de spe cialiştii europeni indică o rată de îmbolnăvire între 10 şi 20% din populaţie. Este, de altfel, cel mai optimist scenariu şi se pliază pe modelul evoluţiei gripei porcine în SUA, în acest an. Se presupune că numărul deceselor nu ar fi foarte mare, acestea survenind cu preponderenţă în rândul celor care suferă de boli cronice.
În cel de-al doilea scenariu realizat de ECDC se arată că vor fi afectaţi în principal copiii şi tinerii, iar numărul cel mai mare de decese se va înregistra, la fel ca în primul scenariu, în rândul vârstnicilor, mai ales al celor cu boli cronice.
Medicii, ajutaţi de voluntari
Cea de-a treia variantă de evoluţie a îmbolnăvirilor a fost realizată după modelul pandemiei din 1968-1969, care a debutat în Hong Kong. Aceasta este, de altfel, cea mai recentă pandemie înregistrată şi a fost provocată de virusul H3N2.
O mare parte din spitale au fost suprasolicitate atunci, aşa că în unele locuri s-a cerut sprijinul voluntarilor pentru a putea face faţă valului de bolnavi. Acest scenariu indică un număr ridicat de îmbolnăviri în rândul tuturor categoriilor de vârstă şi un număr moderat de decese.
Modelul spaniol este cel mai sumbru
Scenariul cel mai pesimist stabilit de Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile pr