Din martie, când a fost semnalat primul caz, şi până acum s-au înregistrat mii de victime, mulţi fiind tineri, ceea ce nu se întâmpla în gripa de sezon.
În primăvara acestui an, un nou tip de virus gripal începea să alarmeze comunitatea internaţională prin rapiditatea cu care se răspândea. Îngrijorarea specialiştilor nu avea să rămână nefondată, până în prezent fiind confirmate aproape 7.000 de decese în întreaga lume, cele mai multe la tineri, ceea ce nu se întâmplă în cazul gripei de sezon.
Noua tulpină, denumită A/1HN1, a fost descoperită prima dată, în luna martie, în capitala Mexicului, deşi auto rităţile mexicane suspectau riscul unei epidemii cu câteva luni înainte de a obţine confirmarea experţilor. Guvernul a decis închiderea majorităţii instituţiilor publice şi private din metropola mexicană pentru a preveni răspândirea virusului, capitala fiind practic izolată de restul ţării pentru o perioadă de timp. Aproape 400 de persoane şi-au pierdut viaţa în Mexic până în prezent.
O lună mai târziu, instituţiile sanitare din statele americane Texas şi California anunţau primele cazuri, boala extinzându-se apoi, în special, în nordestul Statelor Unite. New York-ul a fost identificat ca un focar important, mai multe şcoli fiind închise. Peste 66.000 de cazuri au fost confirmate în SUA, dintre acestea aproape 1.700 de pacienţi pierzându-şi viaţa.
În mai, autorităţile de la Madrid semnalau primul caz de gripă porcină înregistat în Europa. Imediat, Uniunea Europeană a emis un avertisment de călătorie peste Ocean pentru cetăţenii comunitari. Marea Britanie, al doilea stat european unde a apărut gripa porcină, şi Ucraina, aceasta din urmă afectată în prezent de o epidemie, au înregistrat cel mai sever bilanţ de pe Bătrânul Continent, fiecare cu 155 de morţi. În fosta republică sovietică, epidemia pare departe de a fi adus