Comercianţii din pieţe nu sunt mulţumiţi cum se vinde ingredientul principal al sarmalelor. Pe timp de criză, gospodinele nu-şi mai burduşesc cămările cu provizii de iarnă, iar legumicultorii şi-au luat gândul de la profit.
Efectele crizei se văd atât în bucătăriile gospodinelor, cât şi în buzunarelor legumicultorilor. Munţii de varză din pieţe par să nu mai scadă, spre nemulţumirea comercianţilor, care riscă să li se strice marfa.
Deşi preţurile nu sunt ridicate, lucrurile nu mai merg la fel ca în anii trecuţi. Spre exemplu, în Galaţi, preţul de 60 de bani pe kg ţine la distanţă cumpărătorii. Situaţia nu este mai bună nici în alte oraşe.
De exemplu, la Brăila şi Buzău, varza costă tot 60 de bani iar Focşani este cu puţin mai ieftină, 50 de bani. Pe lângtă cheltuielile ridicate aferente producţiei, pieţarii se plâng şi de cumpărători, aceştia din urmă negociind până obţin un preţ şi mai mic decât cel cerut.
„Sunt total nemulţumit de vânzările pe care le am. La varză, investiţia m-a ajuns 3.000 de lei şi acum sper să-mi scot măcar cheltuielile. La profit nu mă mai gândesc. Oricum, trebuie să plătesc şi taxa la tarabă, de şase lei pe zi, şi motorina cu care am cărat varza până aici şi o s-o car înapoi pe cea nevândută”, ni s-a văitat Ciprian Olteanu, unul dintre pieţari.
Buzăul se înscrie şi el pe lista neagră a vânzărilor de varză. Producătorii agricoli o vând la un preţ mic, 60 de bani kilogramul, în ciuda cheltuielilor ridicate pentru grădinărit
Chiar dacă este ieftină, buzoiencele aşteaptă ca preţul să scadă şi mai mult. Puţine au început să o cumpere pentru murat. Realitatea este că neavând încotro, legumicultorii chiar se gândesc deja la o reducere de preţ din cauza vânzărilor slabe.
„Am dat varză şi cu 50 de bani kg. Cei care vor să cumpere se târg