Antrenorul campioanei Oltchim spune că diferenţa dintre handbalul feminin şi cel masculin este făcută de atitudine. O legendă a handbalului masculin ca jucător şi apoi ca antrenor, Radu Voina a schimbat mentalitatea oamenilor din acest sport, odată cu numirea sa la cârma naţionalei feminine şi a formaţiei Oltchim.
Citiţi şi:
Râmnicu Vâlcea: Radu Voina: “Încă nu suntem calificaţi”Laurenţiu Toma: "Visez să joc în campionatul Spaniei!"
HANDBAL: Baia Mare - Lubin şi Brăila - Oldenburg în cupele europene
Fostul campion mondial a dovedit că se poate face performanţă în handbalul românesc şi fără a „pune biciul“ pe jucătoare. Semifinalist cu Oltchim în Liga Campionilor în sezonul trecut şi câştigător al Cupei Mondiale cu echipa naţională în acest an, Radu Voina ne-a explicat că succesul său se datorează pasiunii pentru handbal şi muncii titanice pe care o duce zilnic, departe de ochii opiniei publice.
„Adevărul“: În România s-a implementat ideea că sportivele trebuie tratate cu biciul pentru a putea obţine rezultate.
Radu Voina: Există o mentalitate greşită, a fi un antrenor cu mână de fier nu înseamnă neapărat să le jigneşti pe sportive. Noi am rămas, din păcate, sclavi ai acelor obiceiuri, cu reguli foarte stricte. La echipă trebuie să fie ordine şi disciplină, dar efortul se poate face şi cu ţipete, dar şi zâmbind.
Aţi lucrat mult timp şi cu băieţii. Care este diferenţa între handbalul masculin şi cel feminin?
Este acelaşi handbal, dar fetele sunt mult mai conştiincioase şi mai devotate atunci când trebuie să se pună în slujba echipei. Sunt capabile să se lupte până la epuizare dacă există o legătură de suflet între ele. Dacă la băieţi mai trebui să faci pe miliţianul, la fete nu este necesar!
Multe dintre elevele dumneavoastră de la Olt