Bun, deci asa cum stiti poate, ca au anuntat prietenii de la HotNews.ro, am fost cooptat si eu in proiectul Adenauer-HotNews-CJI prin care mai multi bloggeri se transforma in cainii de paza ai cainelui de paza numit presa “mare”, acum, in campanie, cand lucrurile devin incendiare.
Subiectul zilei e inregistrarea aruncata pe piata ieri de “Curentul”, in care Sorin Rosca Stanescu incearca sa obtina informatii despre conturile unor lideri PD-L de la Catalin Macovei, seful Agentiei Nationale pentru Integritate, dupa ce aduce vorba de doua istorii incomode, posibil incriminatoare pentru acelasi Catalin Macovei: un raport al Curtii de Conturi pe care acesta l-ar fi blocat si un imprumut pentru care Macovei a semnat in calitate de martor. Am analizat toata povestea pe Presa.nu, dar cum acolo nu ne dam cu parerea, o sa vin aici si o sa spun ce cred.
Asa cum reiese de la linkul de mai sus, problema e, in primul pas, ca Sorin Rosca Stanescu numeste “investigatie jurnalistica” ceea ce altii numesc “santaj”. Avem prin urmare un jurnalist notabil, cu o karma publica nebanala, care pune un inalt oficial in defensiva fluturandu-i pe la nas niste povesti posibil incriminatoare, dupa care cere de la el altele. Si eu, la fel ca diferite organizatii profesionale si nume cunoscute din presa, consider ca metoda nu e conforma eticii jurnalistice. Ce zice manualul de deontologie? Ca, daca el e cel care a solicitat intalnirea, Sorin Rosca Stanescu trebuia sa-l anunte pe Catalin Macovei de scopul ei din start si sa specifice ca e vorba de o discutie off the record. Niciunul din participanti nu pare a se indoi de acest aspect, dar jurnalistii experimentati stiu ca precizarea on/off the record/not for publication trebuie facuta explicit de la inceput; aici inteleg prin “off the record” informatii “pe surse”, oricare-ar fi disputa in privinta termenului.
Stop jo