Protestul magistratilor a ingreunat si mai mult procesul de infiintare a unei firme, numarul de dosare care trebuie sa fie solutionate pe zi fiind restrans la 50.
Pe toata durata crizei din Justitie, judecatorii au refuzat sa vizeze dosarele de infiintare a societatilor comerciale, ceea ce a facut ca Oficiul National al Registrului Comertului sa solutioneze in aceasta perioada abia dosarele depuse in luna iunie, a declarat la TV Ziare.com Dinaci Laura, avocata asociata in cadrul Casei de Avocatura Coltuc.
Cel mai important aspect care trebuie avut in vedere, pe langa forma societatii, este stabilirea clara a domeniului de activitate, fiind necesare atat obiectul principal, cat si cel secundar.
Actul constitutiv trebuie sa contina si informatii despre capitalul social, cu mentionarea aportului fiecarui asociat, in numerar sau in natura, valoarea aportului in natura si modul evaluarii.
La societatile cu raspundere limitata se vor preciza numarul si valoarea nominala a partilor sociale, precum si numarul partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau.
De asemenea, trebuie sa se aleaga si daca firma va fi platitoare de TVA sau nu.
A fi neplatitor de TVA inseamna ca firma nu colecteaza TVA aferent veniturilor realizate si ca nu are dreptul sa deduca TVA platit. Pentru societatile prestatoare de servicii este mai convenabil sa nu fie platitoare de TVA. Daca, insa, o societate neplatitoare de TVA depaseste plafonul de scutire de 35.000 de euro, atunci ea va trece automat la a fi platitoare de TVA.
In cazul societatilor care fac tranzactii cu marfuri, este recomandabil sa se opteze pentru "platitor de TVA".
In cazul in care cifra de afaceri preconizata nu depaseste plafonul de 35.000 de euro si nu aveti de gand sa faceti achizitii de valoare ridicata pentru societa