Statul are mana libera pentru a da ajutoare de stat de circa 7 mld. euro in urmatorii ani, mai mult de jumatate din aceste fonduri avand ca destinatie sectorul energetic.
Mai mult, autoritatile vor sa majoreze plafonul pentru garantiile de stat stabilit la 2 mld. euro pe an, cu riscul cresterii gradului de neperformanta al acestora.
"Ajutoarele de stat si garantiile de stat sunt printre putinele parghii pe care statul le are la indemana pentru a contracara efectele crizei", a declarat Adriean Videanu, ministrul economiei. El a mai spus ieri, in cadrul unei conferinte organizate de Consiliul Concurentei, ca vede necesara majorarea plafonului garantiilor de stat, idee care va fi discutata cu FMI.
Acordul cu FMI prevede un plafon maxim de 2 mld. euro pentru garantiile de stat acordate anual in perioada 2009 - 2010, potrivit lui Bogdan Dragoi, secretar de stat in cadrul Ministerului de Finante. Jumatate din plafonul de anul acesta este destinata programului "Prima casa" care va continua si in 2010.
Exista insa riscul ca gradul de neperformanta al garantiilor de stat sa creasca daca beneficiarii creditelor garantate vor intampina dificultati in plata ratelor. In acest caz, creditele neperformante vor fi acoperite din bugetul de stat.
"Chiar daca gradul de neperformanta al garantiilor de stat ajunge la 10-15%, aceste garantii vor avea cu siguranta un efect multiplicator in economie", a declarat Videanu.
Gradul de neperformanta este de 1-2% in prezent, potrivit ministrului.
Concurenta a elaborat in acest an 22 de scheme de ajutor de stat cu bugete totale de 7 mld. euro, de care vor beneficia 60.000 de jucatori din economie, atat privati, cat si de stat. Aproximativ 4 miliarde de euro se vor duce in energie in urmatorii 13 ani, prin schema de ajutor de stat pentru proiecte de co-generare.
"Lucram la elaborarea altor doua sc