Gelozia este o componentă normală într-o relaţie, care trebuie însă să fie depăşită. Dacă ajunge să devină o boală, trebuie tratată la un consilier matrimonial. Sursa: Adi Pîclişan
Văzută, de regulă, ca o chintesenţă a oricărei relaţii serioase, gelozia se poate trata cu vorba bună, numai în cuplu. Chiar dacă bătrânii spun „gelozia e o boală”, ea nu se tratează cu medicamente, ci prin consiliere de cuplu.
Gelozia este, potrivit noului Dicţionar Explicativ al Limbii Române, „o trăire sufletească chinuitoare şi obsedantă, provenită din faptul sau presupunerea că fiinţa iubită nu este credincioasă; sentiment de nemulţumire egoistă, pro vocat de situaţia, succesele cuiva; invidie; pizmă”. Shakespeare a numit fenomenul „monstrul cu ochi verzi”, spunând că, odată ce şi-a înfipt dinţii într-o relaţie, sunt şanse mari să o şi termine.
Acest sentiment este exploatat şi în marketing, astfel că florăriile on-line au început să vândă „flori de gelozie”, trandafiri galbeni, cu mesajul „iubire fără gelozie nu există”. „Trandafirii galbeni simbolizează sentimentul de gelozie mai bine decât oricare altă floare. Dacă în sinea ta, pe ascuns, nutreşti acest sentiment, şi dacă cuvintele nu te ajută să-l arăţi, trimite un buchet cu 11 trandafiri galbeni persoanei de lângă tine”, este un sfat-tip. Nota de plată trece de 100 de lei.
„Îmi căuta prin poşetă”
Prof. univ. dr. Mona Vintilă, de la Catedra de Psihologie a Universităţii de Vest din Timişoara, explică faptul că gelozia în sine poate fi de ajutor într-o relaţie, o poate cimenta, dar, în egală măsură, o poate ucide. „Gelozia este o componentă normală într-o relaţie, dar în anumite limite. Gelozia este o emoţie puternică, ce poate fi o motivaţie pentru o relaţie, în sensul că ne ajută să luptăm pentru ea. Când devine excesivă, iraţională, chiar paranoică, se transformă în