Iniţiativa legislativă pentru majorarea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din acţiuni a fost aprobată miercuri de Senat, cu 50 de voturi „pentru” şi 24 de voturi „împotrivă”. „Senatorii PSD au făcut presiuni pentru respingerea proiectului şi au votat «împotrivă», însă proiectul a trecut. Nu a fost nicio abţinere. Proiectul urmează să fie trimis la Camera Deputaţilor”, a declarat pentru Mediafax senatorul PDL O
Iniţiativa legislativă pentru majorarea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din acţiuni a fost aprobată miercuri de Senat, cu 50 de voturi „pentru” şi 24 de voturi „împotrivă”.
„Senatorii PSD au făcut presiuni pentru respingerea proiectului şi au votat «împotrivă», însă proiectul a trecut. Nu a fost nicio abţinere. Proiectul urmează să fie trimis la Camera Deputaţilor”, a declarat pentru Mediafax senatorul PDL Ovidiu Marian, unul dintre iniţiatorii proiectului.
Camera Deputaţilor este forul superior, care decide dacă acest proiect va modifica legislaţia pieţei de capital, prin majorarea pragului la 5%.
Proiectul iniţial viza eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, însă la sfârşitul lunii septembrie în dezbaterile din comisiile de specialitate din Senat a fost adus un amendament potrivit căruia limita să fie majorată de la 1% la 5% din capitalul social al SIF-urilor.
Proiectul de eliminare a pragului la SIF-uri, elaborat în luna iunie, a fost semnat de de 16 senatori şi 3 deputaţi.
Legislaţia pieţei de capital prevede ca un investitor sau un grup de persoane care acţionează în mod concertat nu poate deţine mai mult de 1% din acţiunile unei societăţi de investiţii financiare, iar în cazul depăşirii acestui prag, respectivele persoane sunt obligate să vândă deţinerile care depăşesc 1% în termen de trei luni.
Introducerea unui prag de deţinere la SIF-uri a fost aprobată în 1997 chia