Ministerul Sănătăţii a anunţat că a decis să continue vaccinarea împotriva cancerului de col uterin pentru fetiţele din clasele a VI-a şi a VII-a. Sursa: MediafaxSursa: ReutersSursa: AFP
1 /.
Mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin plasează România pe locul întâi în Europa, media fiind cu 6,3 mai mare faţă de media europeană. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii, anual, în ţara noastră sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei, în timp ce, în fiecare an, mor din aceleaşi cauze, peste 2.000 de femei.
„Cifrele sunt cu atât mai îngrijorătoare", spune secretarul de stat Cristian Anton Irimia, "cu cât se constată o scădere a vârstei femeilor diagnosticate cu cancer de col". Dacă până acum media de vârstă era în jurul a 39-40 de ani, boala atinge acum femei cu mult mai tinere, între 25 şi 35 de ani, adaugă oficialul.
Cum se face vaccinarea
Procesul de vaccinare împotriva cancerului de col uterin se va desfăşura în şcoli după modelul celorlalte campanii de vaccinare şi va avea loc în trei etape. Prima dintre ele va demara în ultima săptămână din această lună, 23-30 noiembrie, când fetiţele vor primi prima doză de vaccin anti-HPV. Celelalte două etape vor avea loc în ianuarie 2010, respectiv mai 2010.
Rezultatele sondajului au arătat că 52% dintre părinţii repondenţi s-au declarat de acord ca fetiţele lor să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin. Aceasta înseamnă că, din totalul 220.000 de eleve de clasele a VI-a şi a VII-a, urmează să fie vaccinate aproximativ 110.000, au declarat, astăzi, oficialii MS.
Fără contraindicaţii
Potrivit Amaliei Canton, director general în cadrul Ministerului Sănătăţii, nu există nici un fel de contraindicaţie specifică a vaccinului împotriva cancerului de col uterin, însă, aşa cum precizează aceasta,