In timp ce ministrii Finantelor din Uniunea Europeana au promis ca vor incepe reducerea deficitelor bugetare pana in 2011, cea mai mare economie din regiune, Germania, planuieste reducerea taxelor, punand cresterea economica in prim plan, in defavoarea consolidarii fiscale.
In total, datoriile guvernamentale ale celor 27 de tari din Uniunea Europeana vor ajunge la 79% din produsul intern brut, in 2010, la mai mult de 83% in 2011, iar, potrivit estimarilor Comisiei Europene, ar putea ajunge la 100% pana in 2014, daca se mentine trendul actual.
"Restaurarea finantelor publice si rezolvarea problemei somajului crescut vor fi prioritatile pentru urmatoarea perioada", a declarat Elena Salgado, ministrul Economiei din Spania, citata de Bloomberg.
Guvernele europene au injectat miliarde de euro in redresarea economiei si salvarea locurilor de munca. Anul viitor, deficitul bugetar mediu din zona euro va ajunge la 6,9 procente din produsul intern brut, cu mult peste limita de 3% impusa de UE.
In acelasi timp, somajul va ajunge la 10,9 procente in 2011, potrivit estimarilor, fiind cea mai mare rata din 1995.
"O scadere pe termen lung a ratei somajului ar avea un efect pozitiv asupra bugetelor si asupra productiei potentiale", se arata intr-o declaratie comuna a ministrilor Finantelor din UE.
"Trebuie sa stabilim niste termene limita si niste cai adecvate pentru corectia acestor deficite excesive. Este o problema importanta, pe care trebuie sa o combinam cu stimulii fiscali pe termen scurt, pentru ca inca este nevoie de asa ceva", a spus Joaquin Almunia, comisarul european pe probleme economice si monetare.
Germania ignora deficitul si se gandeste doar la crestere
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, marti, ca va continua masurile de reducere a taxelor pentru consumatori si m