Intreaba un american obisnuit despre Romania, iar raspunsul va contine, cel mai probabil, cuvintele "orfani", "Nadia Comaneci" si "Dracula".
Contrazicand parca parerea generala, o carte de calatorii semnata de fostul ambasador al Statelor Unite in Romania, James C. Rosapepe, si de sotia sa, Sheilah Kast, fosta jurnalista, ofera o noua perspectiva asupra acestei tari din Europa de Est, adesea ignorata de straini.
"Dracula este mort" (Dracula is Dead) este volumul care urmeaza sa fie lansat saptamana viitoare si, potrivit The Baltimore Sun, este scrisa de un fost ambasador si de sotia sa, un cuplu care si-a petrecut trei ani printre romani.
"Am avut oportunitatea sa traim in Romania de trei ani. Exista o Romanie pe care americanii nu o cunosc deloc si am scris aceasta carte pentru a le povesti despre ea", scrie James C. Rosapepe in carte.
Inainte de caderea comunismului, in 1989, Romania a suferit soarta satelitilor ex-sovietici, cu o economie sustinuta numai de giganti industriali si cu o saracie care s-a raspandit rapid.
"Pentru a creste forta de munca, liderul comunist Nicolae Ceausescu a scos in afara legii mijloacele contraceptive, a interzis avorturile si cerea nevestelor sa nasca minim cinci copii. Neputand sa intretina familii numeroase, romanii isi abandonau copii la poarta orfelinatelor. Astazi, Romania este populata cu antreprenori, tineri muncitori, la tot pasul dai peste arta, muzica si cultura", scriu Sheilah Kast si James C. Rosapepe.
"Romanii vorbesc engleza, sunt pro-americani, sunt oameni draguti. Acolo exista o cultura interesanta si o istorie fascinanta", nu mai conteneste cu laudele fostul ambasador.
Una dintre personalitatile intervievate in carte este Regele Mihai I, fostul suveran al Romaniei, despre care Sheliah Kast spune ca "este o persoana fascinanta".