Platforma nereglementată nu este agreată de acţionarii Fondului, care preferă să mai aştepte câteva luni să intre pe Bursă, la preţuri mari. Sursa: Mediafax
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) vor putea fi tranzacţionate, în câteva luni, pe o platformă specială nereglementată, înainte de listarea pe Bursă, sau vor aştepta între şase şi 12 luni, să intre direct pe Bursă.
Acţionarii Fondului vor decide ce se va întâmpla cu titlurile FP într-o adunare generală, potrivit Danielei Lulache, directorul general al societăţii. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis, la sfârşitul lunii trecute, să înfiinţeze un sistem special de tranzacţionare a acţiunilor companiilor nelistate la Bursă.
Este vorba de Romania Over The Counter (ROTC), unde titlurile FP ar putea fi tranzacţionate până la listarea la Bursa de Valori Bucureşti. Majoritatea participanţilor la o dezbatere privind noua oportunitate s-au declarat, ieri, împotriva acesteia, cu excepţia firmelor de brokeraj.
Plusuri: preţ transparent şi controlul CNVM
Unul dintre avantajele tranzacţionării acţiunilor FP pe platforma ROTC este transparenţa preţului. Potrivit lui Iancu Stavrositu, vicepreşedinte al Asociaţiei Brokerilor, la finalul zilei vor fi publicate preţul minim, mediu şi maxim la care s-au vândut acţiunile, ceea ce va duce la o creştere a preţului comparativ cu cele la care se tranzacţionează în prezent aceste titluri.
Comparativ cu situaţia actuală, când vânzarea acţiunilor FP se face doar la sediul Depozitarului Central, transferul de proprietate ar urma să se facă la un broker autorizat, a mai spus acesta. În plus, piaţa ROTC este monitorizată de CNVM.
Minusuri: preţuri mici şi comisioane mari
Atât micii acţionari, cât şi specialişti în pieţele financiare preferă ca Fondul să mai aştepte cât