Romania a avut nevoie de un imprumut extern pentru a inlocui fluxurile de capitaluri private care inundasera economia in anii trecuti, dar care s-au diminuat abrupt in toamna anului 2008, fortand astfel o ajustare, spune guvernatorul Mugur Isarescu.
Romania ar trebui sa respecte acordul de finantare externa incheiat cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, alternativa la acest program de ajustare a economiei fiind majorari de impozite sau o corectie dura, aplicata de pietele financiare, crede guvernatorul Bancii Nationale.
"Personal, nu credeam in toamna trecuta ca dupa 20 de ani vom ajunge sa negociem tot cu Fondul. Faptul ca discutam nu doar cu UE, ci si cu Fondul si Banca Mondiala, e legat de acuitatea crizei pe plan international", a spus Isarescu in cadrul unei dizertatii sustinute la primirea diplomei "Virgil Madgearu" cu medalie de aur din partea Academiei de Studii Economice din Bucuresti.
Guvernatorul a insistat ca acordul a fost incheiat in primul rand cu Uniunea Europeana, in baza statutului Romaniei de membru si reprezinta un program economic la care nu avem alternativa.
"Acest program de ajustare s-a bazat pe realocarea cheltuielilor publice. Adica sa luam bani din cheltuielile cu salariile si sa le indreptam spre investitii, care asigura locuri de munca. Daca aceasta realocare nu se face, alta optiune e majorarea impozitelor. Exact ce nu ne trebuie intr-o astfel de perioada este majorarea impozitelor, pentru ca ar adanci recesiunea", spune Isarescu. A treia alternativa este o ajustare violenta, realizata de pietele financiare. Guvernatorul a precizat ca acordul de finantare externa este o metoda transparenta prin care Romania isi asigura finantari de 10 miliarde de euro anual, pentru urmatorii doi ani.
"Nu avem cum sa acoperim o dependenta de capitalul privat, care a fost de 14% (din Produsul In