Angajaţii statului se pregătesc de sărbători paupere, din cauză că sunt trimişi în concediu fără plată Aparent, bugetarii au cele mai grase salarii din România. Realitatea este cu totul alta: peste jumătate dintre angajaţii statului primesc salarii de mizerie.
Safta Cumpănici lucrează ca infirmieră în Spital Judeţean de două decenii. A îngrijit mulţi bolnavi şi mereu a pus suflet şi dăruire în tot ceea ce a facut. Secţia ORL a Spitalului Judeţean „Sfântul Apostol Andrei” este pentru ea a doua casă.
Vestea că ar putea să intre opt zile în concediu fără plată a lăsat-o fără grai. În primul rând, tăierea celor opt zile de muncă din salariu reprezintă un risc pentru sănătatea ei şi a soţului său, care acum este pensionat. Banii pe care îi pierde prin decizia guvernanţilor reprezintă exact banii pentru medicamente.
„Cum să nu ne afecteze? Şi eu şi soţul suferim de hepatită cronică, ostoreopoză. Am un salariu de 618 lei şi, numai pe un singur medicament dau cam 150 de lei. Chiar nu ştiu ce să fac”.
Pe de altă parte, nu numai sănătatea membrilor familiei Cumpănici va avea de suferit.
„Plătim întreţinerea, căldura care s-a scumpit, apa rece şi altele. Când iau pensia soţului, jumătate o dau pe medicamete. Bine că m-a ferit Dumnezeu de datorii la bănci” , s-a mai plâns infirmiera, în vârstă de 56 de ani.
Tragedie şi pentru profesori
Un cadru didactic debutant câştigă 1.400 de lei, iar după diminuare ca urmare a concediului forţat va primi 1.190 de lei. „Predau de doi ani şi am un salariu mic. Nu mi se pare corect să se ia tot de la noi, amărâţii. De ce guvernanţii nu se uită la salariile proprii sau la cele din agenţiile guvernamentale?”, se întreabă indignată Teodora Buşilă, învăţătoare.
Nemulţumiri sunt şi în rândul funcţionarilor publici de la Direcţia