Un stejar va rămâne mărturie a trecerii românilor prin Galgon. Ziua Armistiţiului a fost marcată festiv de veteranii băimăreni, tocmai în oraşul francez Galgon.
În premieră pentru România şi Franţa, un grup de zece veterani de război băimăreni, însoţiţi de doi liceeni, au fost invitaţi de către autorităţile franceze în oraşul Galgon, pentru a celebra „Ziua Armistiţiului”. Aceasta se serbează în fiecare an, pe 11 noiembrie, în ţările membre Commonwealth şi în Statele Unite ale Americii. Excursia veteranilor băimăreni a fost posibilă datorită Consiliului Local Baia Mare, care a alocat suma de 5.000 de euro şi Asociaţia Heidenroslein. Delegaţia română a plecat în Franţa în 7 noiembrie şi se va întoarce peste două zile. Vârsta veteranilor este cuprinsă între 80 şi 91 de ani. Ei au fost însoţiţi în permanenţă de două cadre medicale pentru a interveni în caz de nevoie. „Din delegaţie fac parte şi doi elevi de liceu care vorbesc fluent limba franceză. Cei doi au fost aleşi din două considerente: pot face şi pe translatorii şi reprezintă cu succes viitorul”, declară Maria Payer. „Mai mult, elevii poartă pe toată durata şederii costume populare tradiţionale”, continuă aceasta.
Arborele Păcii în curtea Primăriei Galgon
În cadrul festivităţilor organizate, ieri, grupul de maramureşeni au plantat un stejar în curtea primăriei din Galgon. Intitulat sugestiv „Arborele Păcii” acesta va sta mărturie şi peste ani prezenţei românilor în oraşul francez. „Ceea ce cunosc francezii despre România sunt lucruri negative. Şi-au exprimat dorinţa de a ne cunoaşte valorile culturale, patrimoniale”, spune Laura Cozma, elevă la Liceul Racoviţă. „Francezii au fost plăcut surprinşi de prestaţia delegaţiei române, de cunoştinţele noastre despre istoria Franţei”, explică Ferician Leucian, de 80 de ani. „România este o ţară membră a Uniunii Europene, dar care nu este promovată