Majoritatea bolnavilor de sifilis tratati la Clinica de Dermato-Venerice a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta sunt neasigurati si provin din alte judete.
La Clinica de Dermato-Venerice sunt consultate peste 40 de persoane pe zi, iar cea mai mare parte se interneaza in sectie sau primesc foaie de spitalizare de o zi. In ceea ce priveste bolile cu transmitere sexuala, in primele noua luni ale anului au fost tratate 210 cazuri. Majoritatea celor care s-au tratat in clinica constanteana sunt din alte judete. Ei au fost depistati la Constanta fiind in vacanta. Pe trimestrul III au fost 44 de cazuri, 22 de barbati si 22 de femei. Dintre acestia, 27 sunt din mediul urban si 17 din mediul rural. Cei mai multi au varste cuprinse intre 35 si 44 de ani si au fost depistati activ, adica la controalele efectuate pentru angajare, control periodic, ancheta epidemiologica sau controale pentru sarcina. Doar cinci persoane au fost depistate pasiv, mai precis in urma prezentarii la medic vazand ca au o anumita simptomatologie.
Dintre bolnavii de sifilis, cei mai multi sunt persoane fara ocupatie – 24 si muncitori – 11. Doar unul este somer si doi sunt intelectuali. Pe locul al doilea ca numar de cazuri de boli cu transmitere sexuala tratate la clinica se afla vegetatiile veneriene.
In cazul persoanelor asigurate, pentru sifilis examenul clinic, serologic si tratamentul sunt gratuite, in cadrul unui program national de sanatate publica, ale carui costuri sunt suportate de Ministerul Sanatatii. Pana anul trecut au fost acordate fonduri fixe, iar incepand din acest an se acorda in functie de necesitatile de moment, numarul de cazuri depistate si tratate in cadrul programului.
Majoritatea bolnavilor de sifilis tratati la Clinica de Dermato-Venerice a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta sunt neasigurati si provin din alte judete.