Preşedintele american Barack Obama începe mâine un turneu de şase zile în estul Asiei, călătoria fiind menită să readucă Statelor Unite prestigiul în regiune. Mai mult decât o substanţă diplomatică, turneul are o mai mare valoare simbolică. Consilierul lui Obama pe probleme asiatice, Jeffrey Bader, a declarat că " percepţia comună care s-a format în ultima vreme este că influenţa Statelor Unite în regiune a scăzut în ultimii zece ani, în timp ce puterea Chinei este din ce în ce mai mare ".
Unul dintre mesajele pe care preşedintele le va transmite în campanie este că SUA sunt o naţiune pacifico-asiatică.
Casa Albă consideră că Obama, care a crescut în Hawaii şi a petrecut mulţi ani din copilărie în Indonesia, este familiar şi poate chiar împărtăşeşte până la un punct felul în care asiaticii percep problemele globale.
Consilierii lui Obama au explicat că administraţia Bush a văzut cooperaraea cu Asia doar prin prisma războiului împotriva terorii în lume şi astfel a neglijat cooperarea cu asiaticii.
SUA contribuie la securitatea asiatică prin staţionarea a 75.000 de trupe în Coreea de Sud şi Japonia.
Obama o să meargă prima oară în Japonia, unde se va întâlni vineri cu premierul Yukio Hatoyama, apoi va merge la Forumul de cooperare Asia-Pacific (APEC) din Singapore, devenind astfel primul preşedinte american care stă la aceeaşi masă cu cei zece lideri ai Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), inclusiv Myanmar.
Obama va zbura apoi la Beijing pentru o cină oficială în prezenţa preşedintelui chinez Hu Jintao, cu care va vorbi despre Coreea de Nord, programul nuclear iranian şi Afganistan, urmând să se îndrepte apoi către Coreea de Sud, unde vdiscuţiile vor fi axate pe schimbările climatice şi comerţ.
Obama se va referi şi la drepturile omului, deşi