Băimăreanul Mihai Debreczeni a proiectat majoritatea sensurilor giratorii din Baia Mare. Pasiunea sa este arta fotografică. Colecţionează cărţi poştale şi fotografii despre oraşul nostru.
De câte ori era întrebat, copil fiind, ce vrea să se facă atunci când va creşte, Mihai Debreczeni dădea, invariabil, acelaşi răspuns: topograf sau geodez. De altfel, înainte de a da admitere la facultate, a absolvit şi Şcoala Tehnică de Topografie din Baia Mare. Inginerul spune că şi-a ales „accidental” meseria, deoarece în liceu îi plăcea, mai mult, latura umană: „La Construcţii, Drumuri şi Poduri, erau mai multe locuri, am zis să încerc acolo. Am intrat şi am tot rămas”.
Multe proiecte de modernizare poartă semnătura proiectantului
Imediat după licenţă, a primit post în Miercurea Ciuc, unde a stat 3 ani. Apoi, în anul 1984, s-a întors definitiv acasă. Timp de 14 ani, a activat în cadrul Institutului de Cercetări şi Proiectări Miniere din Baia Mare. După ce a fost disponibilizat în baza ordonanţei, inginerul spune că nu a văzut o soluţie mai bună decât aceea de a se „privatiza”: „Am demarat afacerea proprie pornind de la ideea de a face în continuare ce ştiam mai bine – proiectare de drumuri şi poduri. Deoarece nu mă consider un şef bun, nu prea am făcut nici angajări. M-am angajat pe mine însumi şi încă un prieten”. Lucrările au început să curgă, aşa se face că Mihai Debreczeni se declară mulţumit. Bunăoară, proiectul ce priveşte modernizarea străzii Vasile Lucaciu poartă semnătura sa, la fel şi câteva dintre sensurile giratorii nou apărute în peisajul oraşului. „Mulţi băimăreni sunt de părere că avem de-a face cu o explozie de sensuri giratorii. Personal, susţin ideea Primăriei, deoarece astfel se fluidizează circulaţia, iar nebunii şoselelor sunt forţaţi să încetinească. Se poate evita producerea accidentelor”, este de părere inginerul.
@N_