Ambasada Frantei a avut initiativa organizarii unui curs de educatie cinematografica pentru liceenii romani, asa cum exista in Franta de 10 ani. Initial era nevoie pentru proiectul-pilot de trei licee. S-au inscris opt. Primul film din “programa” anului scolar 2009-2010 este “Monstrul”/ “The Host”, de Joon-ho Bong. Vor urma “La Cérémonie”, de Claude Chabrol (ianuarie-februarie 2010), si “Moartea domnului Lazarescu”, de Cristi Puiu (martie-aprilie 2010). Ieri, 60 si ceva de elevi ai Liceului Pedagogic din Alexandria au venit dupa ore la Institutul Francez din Bucuresti ca sa vada “Monstrul” si sa discute despre el cu regizoarea Iulia Rugina.
Elevii sunt din clasele a IX-a si a X-a. Le place filmul, vorbesc intre ei in timpul proiectiei si rad cand e cazul. Ca sa ii obisnuiasca pe tineri cu sala de cinema, Ambasada Frantei a pus o taxa de 5 lei la intrare. Cea care sta de vorba dupa proiectie cu elevii si ii ajuta sa inteleaga filmul este tanara regizoare Iulia Rugina. Au mai acceptat sa se implice in proiect: Mihai Chirilov, Catalin Cristutiu, Marian Crisan, Tudor Giurgiu, Tudor Jurgiu, Cristian Mungiu, Paul Negoescu, Cristi Puiu, Adrian Sitaru, Alexandru Solomon, Alex. Leo Serban si Ioana Uricaru.
Discutia de o ora de dupa proiectie nu e totul. Ambasada a pus la dispozitia profesorilor material de studiu (dosare de analiza) cu punctele pe care e indicat sa le atinga in discutia cu elevii. Inaintea proiectiei, acestia sunt familiarizati cu elementele de baza ale limbajului cinematografic.
Li se explica, de pilda, de catre profesor care sunt incadraturile (gros-plan, plan mediu, plan general etc). Dupa ce elevii vad filmul, urmeaza trei ore in care il aprofundeaza. O ora dureaza discutia cu un cineast roman, celelalte doua consumandu-se la clasa. Atat profesorul, cat si cineastul care sustine discutia sunt liberi sa foloseasca dosare