În condiţiile în care mai toate rapoartele semnalează că majorarea şomajului este una din problemele de care România nu va scăpa în următorii ani, până acum, acest efect al crizei n-a fost abordat de niciuna din măsurile guvernamentale. În Cehia, Polonia, Bulgaria guvernele au implementat deja măsuri complexe, de la stimularea liberei iniţiative, la recalificări şi asistenţă în găsirea unui job, se arată într-un raport al Băncii Mondiale. Singurul sprijin pe care îl
În condiţiile în care mai toate rapoartele semnalează că majorarea şomajului este una din problemele de care România nu va scăpa în următorii ani, până acum, acest efect al crizei n-a fost abordat de niciuna din măsurile guvernamentale.
În Cehia, Polonia, Bulgaria guvernele au implementat deja măsuri complexe, de la stimularea liberei iniţiative, la recalificări şi asistenţă în găsirea unui job, se arată într-un raport al Băncii Mondiale.
Singurul sprijin pe care îl primesc de la stat cei rămaşi fără loc de muncă este ajutorul de şomaj.
Într-un tabel cu 10 tipuri de măsuri pe piaţa forţei de muncă, România are bifată o singură formă de sprijin pentru şomeri. Este de altfel singura ţară din cele zece din Europa Centrală şi de est care nu s-a preocupat de combaterea şomajului. În Ungaria şi Bulgaria, specialiştii Băncii Mondiale au identificat 6 tipuri de măsuri de sprijin, iar Cehia şi Polonia - câte 4 tipuri de măsuri de sprijin.
Guvernele din ţările vecine au adoptat deja pachete de ajutorare a şomerilor. Programele sunt diferite: de la sprijinirea deschiderii unei afaceri, la programe de pregătire profesională pentru cei fără serviciu sau asistenţă în găsirea unui loc de muncă.
În ţări precum Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia şi Lituania, se derulează chiar programe de pregătire profesională a angajaţilor deja existenţi, pentru a-şi putea găsi un loc de