Constantin Barbu, student la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, pasionat de fotografie, a ajuns în Coreea în urmă cu mai bine de un an.
"Am plecat cu o bursă de studii la Yeungjin College, unul dintre cele mai prestigioase colegii din Coreea, într-un oraş din partea de sud a ţării, Daegu. Un orăşel de vreo trei milioane de locuitori, aproape de Marea Japoniei. Am plecat ca să găsesc aventura, ca să trec printr-o experienţă radical diferită de orice aş fi putut găsi în Europa."
Pentru el, Coreea e un loc ciudat, "o îmbinare ciudată între tradiţie şi modernitate, condimentată din belşug cu paprika şi piper negru. Orezul este în mod sigur cel mai important element din dieta oricărui coreean. Unul dintre cele mai populare snack-uri care pot fi găsite la aproape orice magazin, cam ca pufuleţii de la noi, e un rulou din orez şi legume sau peşte, învelit în alge numit bibimbap".
De la Constantin Barbu am aflat că mâncarea coreeană se remarcă printr-un fel care nu mai este preparat nicăieri în lume: kimchi, o combinaţie de legume (în principal varză) murate şi apoi fermentate în butoaie de lut îngropate timp de cel puţin câteva luni. "Totul este condimentat cu paprika şi piper, în cantităţi mai mult decât generoase. Oferit la orice masă ca banchan sau fel secundar, kimchi-ul a ajuns să fie integrat în orice, de la spaghete la ciocolată, spre uimirea (şi uneori dezgustul) străinilor", precizează Constantin.
MÂNCĂRURI SPECIFICE
Da, se mănâncă într-adevăr carne de câine! Însă "nu toată lumea preferă aşa ceva şi nici nu este ceva disponibil chiar oriunde". Tot de la interlocutorul nostru aflăm că fiecare masă coreeană este formată dintr-un fel principal, în general carne de porc sau pui, orez (numit local bap) şi cel puţin trei banchan (feluri secundare). O masă copioasă poate include până la 20-30 de banc